Företagsintervju: Habo Trappindustri
Redan 1927 grundades Habo Trappindustri av Jans farfar Axel Svensson i Habo. Från början hette företaget Axel Svenssons Snickeri och fokus var inredningssnickeri. På 1960-talet tog Jans pappa Arne över företaget och valde att nischa sig mot trapptillverkning och ändrade namnet till Habo Trappindustri.
Idag drivs företaget av Jan tillsammans med hans systerson John och huvudsysslan är att skapa trappor till villor. Företagets kunder består till 50 % av byggfirmor och 50 % av privatkunder. De ritar och bygger trappan med hjälp av moderna maskiner i verkstaden på Stora Kärrs industriområde. Därefter kommer de hem till kunden för att montera den.
- Varje trappa är unik, det är unika mått för unika miljöer. Vi har en dialog med kunden genom hela processen och det är alltid roligt att hjälpa till att hitta bra lösningar, säger Jan.
Fler väljer trappa med omsorg
Under åren har trappan behållit sin plats i hemmen, även om intresset för enplansvillor var stort för 20 år sedan. Ändringar i träslag och målade detaljer har varierat över åren, men trappan som sådan håller i sig.
- Vi kan notera att trender inom trappor håller i sig ganska länge. Det vi däremot kan se är att fler väljer trappor med omsorg idag. Förr var trappan mer funktion medan den idag är nästan som en möbel som människor är villiga att investera i, säger Jan.
Marknadsför sig på sitt goda rykte
Habo Trappindustri har aldrig annonserat sina tjänster. De marknadsför sig istället på sitt goda rykte.
- Vi gjorde nyligen en trappa till ett yngre par som renoverar ett gammalt hus. Anledningen till att just vi fick det jobbet visade sig vara att jag gjort en trappa åt kvinnans föräldrar för 20 år sedan. Gör man ett bra jobb så vinner man på det i längden. Dessutom kom vi fram till att huset även renoverades på 70-talet och då var det pappa som tillverkade trappan, berättar Jan.
Framtiden för Habo Trappindustri
Under vårt möte får vi även träffa Jans systerson John som sedan april arbetar heltid på företaget. På frågan om han är den fjärde generationen att ta över företaget så svarar han:
- Det finns en chans, men tiden får avgöra. Jag tycker att skapandet och att möta kunder är väldigt roligt. Jag lockas även av självständigheten i att driva företag.
2009 byggde Jan ut lokalerna med närmare 400 m2 i takt med att företaget expanderat. Nya, moderna maskiner och ritprogram har köps in och ersatt det tidigare arbetet med att rita i fullskala på golvet. Men trots de moderna framstegen så finns den gamla andan kvar i lokalen. Flera maskiner i hallen är kvar sedan Arnes tid och används fortfarande. Intill fönstret i fikarummet hänger en mall till ett fönsterbordsben som Axel tillverkade 1934 och hans gamla köksskåp används som förvaring av diverse saker.
Jan har lyckats förädla det gamla familjeföretaget och utveckla det i samspel med samtiden. Samtidigt som de gamla rötterna av historia och snickarglädje ständigt gör sig påminda.