Specialkost och anpassad kost
Kommunen ska tillhandahålla näringsriktiga måltider till de elever som av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden. Utbudet av koster grundar sig på skollagens krav på näringsriktiga måltider samt resurser inom måltidsverksamheten. Måltiden ska vara glädjefylld, smakrik och säker. Maten och måltiden ska skapa förutsättningar till bra matvanor och god hälsa.
Vid planering av specialkost och anpassade måltider utgår vi från de rätter som erbjuds på ordinarie matsedel. Grönsaker och tillbehör är komplement till måltiden.
Det är du som vårdnadshavare som ansöker om specialkost eller anpassad kost för ditt barn. Du gör det via vår e-tjänst.
Vårdnadshavare till barn som har en npf-diagnos och som därmed behöver anpassad kost ansöker inte via e-tjänst. Kontakt tas då istället med rektor.
E-tjänst specialkost och anpassad kost.
Specialkost är behov av avvikelser från normalkosten på grund av kostrelaterade sjukdomar, matallergier och andra överkänslighetsreaktioner. Detta innefattar:
- Matallergi
- Celiaki
- Laktosintolerans
- Kontaktallergi
- Korsreaktioner
- Icke-allergiska överkänslighetsreaktioner
För matallergi och celiaki krävs läkarintyg eller journalutdrag. Det är viktigt att barnet/eleven med celiaki eller matallergi är utredd och har fått en diagnos. Specialkost kan erbjudas utan intyg under utredningstiden, max 4 veckor.
Intyg för matallergi ska förnyas vartannat år.
Skäl att få anpassad kost kan vara etiska (vegankost eller vegetarisk kost) eller religiösa.
Vårdnadshavare till barn som har en npf-diagnos och som därmed behöver anpassad kost ansöker inte via e-tjänst. Kontakt tas då istället med rektor.
Näringsberikade livsmedel används inte alltid i tillagning av vegankost. Därmed kan inte näringsinnehållet garanteras. Önskar man vegankost ska man vara medveten om att det är barn/elev och vårdnadshavare som ansvarar för att säkerställa ett tillräckligt näringsintag under dagen.
Om barnet/eleven under två veckor inte gjort anspråk på den måltid man fått beviljad, utan att frånvaro meddelats, upphör specialkosten/måltidsanpassningen. Måltidsverksamheten meddelar då skolan. Efter dialogmöte kan specialkosten eller den anpassade måltiden bli aktuell igen.
Avanmälan ska alltid göras av vårdnadshavare när eleven inte längre behöver specialkost. Skicka ett e-postmeddelande med information om detta till ulla.gillblom@habokommun.se.
För laktosreducerad kost och anpassad kost görs ny ansökan inför varje läsår. För matallergi görs ny ansökan inklusive läkarintyg vartannat år. När elev byter skola görs ny ansökan.
Vid misstänkt födoämnesallergi kan du kontakta vårdcentralen. Om du redan har kontakt med barn- och ungdomsmedicinska mottagningen eller barnmottagningen på Ryhov kan du vända dig dit.