Planprocess, detaljplanering
Processen kan gå till på olika sätt beroende på vilket förfarande som ärendet handlägg med. Valet av förfarande utgår från förutsättningarna i det enskilda ärendet, och regleras av plan- och bygglagens femte kapitel.
När kommunen har fattat beslut om att ta fram ett förslag till detaljplan väljer kommunen vilket förfarande förslaget ska handläggas med. Det finns två olika planförfaranden, standardförfarande och ett utökat förfarande. Kriterierna för när kommunen ska tillämpa respektive förfarande finns i plan- och bygglagen.
Det är kommunens planenhet som tar fram planförslag. Planförslaget skickas ut till berörda sakägare och myndigheter där de ges möjlighet att inom en viss angiven tid komma med skriftliga synpunkter. Kommunen annonserar också om samrådet i den lokala ortstidningen (Jönköpingsposten). Samrådshandlingarna kan ses i kommunhuset, på kommunens webbplats och på biblioteket i Habo. De synpunkter som kommer in sammanställs i en samrådsredogörelse där kommunen bemöter de synpunkter som kommit in. Vanligtvis arrangeras ett öppet samrådsmöte för allmänheten i samband med samrådet.
Planförslaget med eventuella ändringar ställs efter samrådet ut för granskning. Kommunen skickar ut ett brev till alla sakägare och myndigheter som berörs. Granskningshandlingarna kan ses i kommunhuset, på kommunens webbplats och på biblioteket i Habo. Efter granskningen sammanställs de skriftliga synpunkterna i ett granskningsutlåtande där kommunen bemöter synpunkterna.
Beslutet om att anta detaljplanen tas politiskt av kommunfullmäktige eller av byggnadsnämnden. Beslutet meddelas på kommunens digitala anslagstavla. Om en sakägare är missnöjd med planen och har lämnat skriftliga synpunkter på detta under samrådet eller under granskningen kan denna överklaga beslutet om att anta detaljplanen. Ett överklagande ska ha kommit in till kommunen inom tre veckor räknat från den dag då justeringen av protokollet har kungjorts på kommunens digitala anslagstavla.
En ny detaljplan får laga kraft och börjar gälla när tiden för överklagande gått ut och ingen har överklagat. Om någon har överklagat antagandebeslutet får planen laga kraft när den överprövande myndighetens beslut fått laga kraft. Efter att detaljplanen har fått laga kraft annonseras beslutet i den lokala ortstidningen (Jönköpingsposten) samt anslås på kommunens digitala anslagstavla.