Parkering
I Habo är alla kommunala parkeringsplatser avgiftsfria. Här hittar du en karta över våra kommunala parkeringar och parkeringsplatser för rörelsehindrade.
Habo kommun införde kommunal parkeringsövervakning i juni 2013. Det är Securitas Sverige AB som utför parkeringsövervakningen på uppdrag av Habo kommun.
Vart vänder jag mig om jag vill överklaga?
Parkeringsanmärkningar utfärdas på felparkerade bilar på allmän platsmark. Har du fått en parkeringsanmärkning som du anser är felaktig vänder du dig till Polisen för att bestrida parkeringsanmärkningen.
Kontrollavgifter utfärdas på tomtmark. Det kan både vara på en privatägd parkering eller på en parkering på kommunal tomtmark. Har du fått en kontrollavgift så står det på kontrollavgiftslappen vart du ska vända dig.
Habo kommun handlägger inga överklaganden.
Heter det parkeringsmärkning eller kontrollavgift?
Beroende på om du parkerat på allmän platsmark eller på tomtmark heter "parkeringsboten" antingen parkeringsanmärkning eller kontrollavgift, och om du vill överklaga så är det olika vart man ska vända sig. Habo kommun har parkeringar både på allmän platsmark och på tomtmark.
Om du upptäcker fordon som är uppenbart felparkerade, farligt placerade, eller som är fordonsvrak kan du anmäla det via vår e-tjänst Anmälan av felparkerat fordon eller flytt av fordon.
Även du som är markägare kan beställa flyttning av fordon som ställts upp på din mark utan ditt tillstånd. För att kommunen ska kunna flytta ett sådant fordon på din mark behöver du ha skriftlig dokumentation som bevisar att du själv försökt kontakta fordonsägaren och bett dem att flytta fordonet. På dokumentet ska även finnas med uppgifter om vilket datum du försökt kontakta fordonsägaren. Ladda upp dokumentet eller bild på dokumentet i e-tjänsten.
De generella regler som finns för hur vi ska uppträda och parkera i trafiken finns i Trafikförordningen, 3 kapitlet.
Utöver de generella reglerna i Trafikförordningen finns dessutom lokala trafikföreskrifter, regler som bara gäller på en speciell plats, eller inom ett begränsat område. Habo kommuns lokala trafikföreskrifter hittar du i Svensk trafikföreskriftssamling på Transportstyrelsens hemsida.
De flesta, men inte alla, lokala trafikföreskrifter skyltas med vägmärken på platsen, till exempel parkeringsförbud, och parkering som är tillåten under en viss tid, exempelvis 15 minuter. Ett undantag som inte är uppmärkt med vägmärken är till exempel gränsen för tättbebyggt område som inte behöver skyltas upp. Du som trafikant är ändå skyldig att känna till sådana regler, och du ska rätta dig efter dem.
Som trafikant är du också skyldig att känna till de regler som finns i Trafikförordningen, och att hålla dig uppdaterad om det blir några förändringar i regelverket. De regler som finns i Trafikförordningen skyltas oftast inte upp med vägmärken, utan du som trafikant ska känna till dem ändå. Exempelvis får du inte
- stanna eller parkera i en korsning eller inom ett avstånd av 10 meter från en korsande körbanas närmaste ytterkant
- stanna eller parkera ditt fordon på allmän plats som är terräng inom tättbebyggt område. Terräng definieras enligt Trafikförordningen som " ett område som inte är väg". Det betyder med andra ord att om du, inom tättbebyggt område, parkerar utanför vägen med ett eller flera hjul, så anses du ha parkerat i terräng.
Om inget annat står på platsen, och under förutsättning att du inte bryter mot de regler som finns i trafikförordningen, får du på allmän plats inom tättbebyggt område där kommunen är huvudman, parkera upp till 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag.
Du som är folkbokförd i Habo kommun och har mycket svårt att gå kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Med parkeringstillståndet kan du parkera närmare ditt färdmål.
Gör så här
- Du behöver ett läkarintyg som styrker att du har ett rörelsehinder.
- Fyll i ansökningsblankett. Enklast gör du det via vår e-tjänst.
- Skicka in din ansökan tillsammans med läkarintyget till den adress som står på ansökningsblanketten.
E-tjänst: Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad.
Vi behandlar ditt ärende först när ansökan är komplett.
Det här gäller
För det första gäller som sagt att du har mycket svårt att gå. Det är i första hand din gångförmåga som bedöms om du ansöker om parkeringstillstånd för rörelsehindrad, och det handlar om hur långt du klarar av att gå med hjälp av, för dig, bästa möjliga gånghjälpmedel.
Om du inte kör bil själv kan du bara få parkeringstillstånd om det finns särskilda skäl. Då krävs det att du, förutom att du har väsentliga gångsvårigheter, även är beroende av förarens kontinuerliga hjälp utanför fordonet och inte klarar av att ensam invänta föraren vid målpunkten.
I normalfallet anses föraren kunna lämna av en passagerare med rörelsehinder och därefter parkera bilen enligt vanliga regler.
Har du psykiska problem, till exempel fobier, kan du få tillstånd endast om de psykiska problemen begränsar gångförmågan nämnvärt. Läkarintyget ska då utfärdas av läkare med specialistkompetens i psykiatri och det ska utförligt beskriva problemen och hur de påverkar din gångförmåga.
Ett parkeringstillstånd gäller i högst fem år. Sedan måste du göra en ny ansökan. Tillståndet förnyas alltså inte automatiskt. Den nya prövningen sker utan hänsyn till tidigare prövning.
Du kan inte få parkeringstillstånd om
- du inte har något rörelsehinder som påverkar din förmåga att gå
- du är blind, men inte har något rörelsehinder
- du har svårigheter att bära
- du har mag- och tarmproblem, till exempel tarminfektion eller inkontinens, och akut kan behöva uppsöka toalett
- du har svårigheter att ta dig i och ur en bil
- du har ett rörelsehinder av kortvarigt slag.
Tillståndet är personligt. Du får bara använda ditt beviljade tillstånd som förare när du själv kör bilen.
Har du beviljats tillstånd som passagerare får det endast användas när du medföljer som passagerare.
Tillstånd som missbrukas kan återkallas.
Ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad innebär inte automatiskt att du parkerar avgiftsfritt. I Habo kommun har vi inga parkeringsavgifter för någon. Tänk på att kontrollera vad som gäller i den aktuella kommunen om du ska åka någon annanstans.
Mer information om vad som gäller för fordon som har parkeringstillstånd för rörelsehindrad hittar du i det beslut du får när ditt tillstånd beviljats. Information finns även i Trafikförordningen 13 kapitlet 8 §.