Installera eldstad
När behövs en anmälan
Kraven gäller för braskaminer, pelletseldade kaminer, kökspannor och insatser. En nyinstallation eller ett byte av en rumsvärmare i en befintlig byggnad kräver en anmälan. Att renovera en befintlig kamin anses inte som en väsentlig ändring, renoveringen får dock inte försämra kaminens egenskaper.
E-tjänst: Anmälan om eldstad/rökkanal.
Om du ska uppföra en ny skorsten och dess placering eller utformning har en stor påverkan på byggnadens yttre utseende kan det krävas bygglov för fasadändring.
Till anmälan eller bygglovsansökan ska du bifoga ett produktblad för den eldstad som ska installeras, plan- och fasadritningar samt en situationsplan På planritningen visar du med en ring eldstadens och rökkanalens placering, på fasadritningen ritar eller ringar du in den skorsten du tänker använda och på situationsplanen ringar du in den byggnad som anmälan avser. Ritningarna ska vara fackmässigt utförda och i skala 1:100.
Glöm inte att invänta startbesked innan du installerar eldstaden samt slutbesked innan du tar den i bruk.
Skorstenshöjd och placering av skorsten
Höjden på skorstenen är viktig bland annat för att minska brandfaran men också för att ge en god funktion och spridning av rök- och avgaser. Av Boverkets byggregler, BBR, framgår att en skorsten för eldstäder med märkeffekt upp till 60 kW bör dels mynna över nock, dels minst 1,0 meter över taktäckningen. Man måste kunna komma upp på taket för att kunna besikta skorstenen och därför är taksäkerhet en viktig fråga vid nyinstallation.
På sidan Brandskydd, sotning kan du bland läsa mer om vad som gäller för sotning.
Att elda med ved och pellets är ett klimatsmart alternativ för uppvärmning, om det sker på rätt sätt och med effektiv utrustning.
Det är viktigt att du eldar på rätt sätt så att dina grannar inte störs av röken. Vid dålig förbränning av ved och pellets bildas många föroreningar som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Eldning inom tätbebyggt område ska ske med hänsyn till närboende. Du som eldar med ved har ett ansvar att se till att utsläppen av luftföroreningar blir så lågt som möjligt. Detta gör du genom att se till att ha kunskap om hur man eldar effektivt, endast elda torrt och rent träbränsle och ha en anläggning som uppfyller utsläppskraven, det vill säga att den är miljögodkänd.
Installation av ny eldstad
Om du ska installera en ny ved- eller pelletspanna, kakelugn eller braskamin, eller ändra den du redan har, ska du ta kontakt med byggnadsnämnden och sotaren i din kommun. Här finns information om att installera eldstad.
Känner du besvär av någon annans vedeldning?
Om du besväras av någon annans vedeldning är det bra om du pratar med den personen som eldar och informerar om besvären. Om problemet därefter kvarstår är du välkommen att kontakta miljöförvaltningen. Här finns information om hur du kan lämna in ett klagomål.
Det är viktigt att du eldar rätt och i en bra eldstad
För att få en god förbränning och små utsläpp krävs luft, hög temperatur och god omblandning mellan luft och förbränningsgaser.
En modern panna är konstruerad för att klara detta, om den används på rätt sätt. En vedpanna bör också vara kopplad till en ackumulatortank för att minska utsläppen och effektivisera förbränningen.
I enklare konstruktioner som öppen spis och annan lokaleldstad kan det vara svårare att hålla uppe en hög temperatur. Det är därför risk för högre utsläpp från en sådan typ av anläggning och de bör därför bara användas för trivseleldning. Med trivseleldning menas eldning 1-2 gånger per vecka och max 4 timmar per tillfälle.
Men det räcker inte med en bra anläggning, det krävs också ett bränsle som är lämpligt att elda. Fuktig ved ger sämre förbränning och större utsläpp av luftföroreningar. Det är förbjudet att elda avfall som till exempel mjölkkartonger, plast, målat och impregnerat virke.
Att tänka på
- Försök att snabbt få ordentlig fyr och hög temperatur med hjälp av torra stickor, papper och finhuggen ved. Utsläppen av luftföroreningar är störst i början av eldningsfasen och varje gång du lägger in mer ved.
- Se till att där finns en ordentlig glödbädd när du fyller på med ved. Stapla vedträna så att ett litet mellanrum bildas mellan dem för ordentlig luftinblandning.
- Pyrelda inte. Se till att lufttillförseln är tillräcklig i alla faser. Om lufttillförseln är dålig ökar utsläppen av skadliga ämnen.
Titta på röken
- Om du eldar rätt är röken nästan osynlig vid varmt väder och vitaktig i kallt väder.
- Svart eller mörkgrå rök tyder på att det är för dålig förbränning.
- Gulaktig rök betyder att den innehåller mycket tjärämnen.
Miljönämndens riktlinjer om småskalig fastbränsleeldning
Miljönämnden har beslutat om riktlinjer som ska verka för att småskalig fastbränsleeldning sker på korrekt sätt för att minska utsläpp av ämnen som är farliga för miljön och människors hälsa.
Vill du ha mer information, hör av dig till miljöförvaltningen.