Brandskydd i radhus

Här finner du, som bor i radhus, information kring räddningstjänstens tillsyn av radhus. Vad innebär det för dig och är det något du behöver göra?

Räddningstjänsten arbetar fortlöpande med att öka säkerheten för de boende i kommunens radhus. Detta görs då det visat sig att det ofta finns brister som gör att brandspridning kan ske snabbt i just radhus. Vad innebär detta för dig och dina grannar som bor i radhus och vad bör ni tänka på?

Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och räddningstjänster runt om i Sverige ser problematiken med bristerna i radhus. Räddningstjänsten i Habo kommun gör därför en tillsyn på radhusen för att bedöma om det finns byggnadstekniska brister som kan leda till snabb brandspridning mellan bostäderna. Om vi hittar allvarliga brister behöver dessa åtgärdas.

Svenska krav på brandskyddet

Svenska byggregler har länge haft som krav att en brand i en bostad inte ska sprida sig till angränsande bostäder under minst 60 minuter. Erfarenheter från bränder i radhus har dock visat sig se annorlunda ut. I Sverige brinner det i cirka 200 radhus varje år, och skillnaden mot en villabrand är att en brand i radhus kan få mycket större konsekvenser.

För att förhindra brandspridning ska varje bostad ska utgöra en egen brandcell. Det gäller oavsett om du bor i ett flerbostadshus eller i ett rad-/par-/kedjehus. En brandcell är ett utrymme där en brand ska kunna utvecklas och pågå en viss tid utan att den sprids utanför brandcellen. Väggarna mellan radhusen är alltid brandavskiljande.

En del radhus är utformade med brandavskiljande väggar ända upp till yttertaket. Andra radhus har gemensamma vindar där det istället är vindsbjälklaget som utgör en horisontell brandavskiljning.

Ansvar för brandskydd

Ansvaret för brandskyddet i en byggnad har fastighetsägaren enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Räddningstjänsten gör tillsyn för att utreda om brandskyddet är skäligt, det vill säga, håller tillräckligt bra nivå. Enligt Plan- och bygglagen (2010:900) har fastighetsägare också ett generellt ansvar för att underhålla sin byggnad och se till att den håller en viss standard. Detta gäller även brandskyddet.