Trafiksäkerhet
Detta kan du göra genom att till exempel alltid bära reflex då det är mörkt ute, hålla hastigheten, hålla avstånd till framförvarande fordon. Tänk också på att aldrig köra bil onykter eller påverkad av medicin. Du kan också med några få enkla saker minimera konsekvenserna av en olycka genom att till exempel alltid använda cykelhjälm när du cyklar och bilbälte när du åker bil.
I Sverige är det lag på att använda bilbälte. Ändå är det många som inte tar på sig bilbältet, särskilt vid korta resor. Om alla använde bilbälte i den svenska trafiken skulle cirka 100 liv kunna räddas varje år. Använder man bilbälte minskar risken att dödas eller skadas allvarligt vid en kollision med cirka 50 procent, detta visar att bältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen.
Bältesanvändning när man är gravid
När du är gravid kanske det inte känns så bekvämt med det vanliga bältet, då finns det speciella bälteshållare att köpa som gör att bältet sitter över låren istället för över magen.
Bältesskärare
Alla bilister borde se till att ha en bältesskärare monterad på bilbältet, för att försäkra sig om att komma loss vid en eventuell olycka.
Bilbarnstol
Barn under 7 år ska ha en särskild skyddsanordning:
-
Babyskydd (cirka 0-9 månader)
-
Bilbarnstol (cirka 9 månader-4 år)
-
Bälteskudde (cirka 4 år-12 år)
-
Bilbarnstolen ska vara T- eller E-märkt.
-
Följ alltid monteringsanvisningarna som medföljer bilbarnstolen.
-
Placera aldrig barn på en plats i bilen som är utrustad med krockkudde.
-
Barn ska åka bakåtvända till cirka 4 års ålder.
-
Först vid cirka 10-12 års ålder kan barnen åka säkert bältade som vuxna.
En cykelhjälm kan minska risken för dödliga eller allvarliga olyckor i samband med en cykelolycka med cirka 50 procent.
Varje år skadas cirka 30 000 svenskar i cykelolyckor. Ett 50-tal personer omkommer på grund av sina skador och cirka 5 000 kräver sjukhusvård. Ungefär hälften av dem som uppsöker sjukhus efter en cykelolycka är 0-7 år. En cykelhjälm kan minska risken för dödliga eller allvarliga olyckor i samband med en cykelolycka med cirka 50 procent.
Cykelhjälm för små barn
Tänk på att små barn bör ha en särskild småbarnshjälm med grönt spänne. Småbarnshjälmen ger samma skydd som en vanlig cykelhjälm, men dess gröna spänne öppnas vid en viss belastning. Detta för att förhindra kvävningsrisk om barnet till exempel fastnar i en klätterställning eller liknande.
Ställ krav på din cykelhjälm
Det är mycket viktigt att du kan lita på din hjälm och att den klarar av att skydda vid ett slag eller stöt mot ditt huvud. Därför ska du kontrollera att hjälmen:
- Är CE-märkt
- Sitter perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
- Är lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.
- Är lätt och bekväm så att den inte känns jobbig att använda
- Har god ventilation
- Har medföljande skumgummikuddar så att passformen kan varieras.
När det är mörkt ute är det viktigt att synas i trafiken. Omkring 40 procent av trafikolyckorna där gående är inblandade inträffar när det är mörkt ute. Dessa olyckor sker oftast i tätbebyggda områden upplysta av gatlyktor.
En reflex kan rädda ditt liv. Om du har reflex ser bilisterna dig på upp till 125 meters avstånd. Är du mörkt klädd och saknar reflex ser bilisterna dig endast på 20-30 meters avstånd. Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse.
Reflexer är en färskvara och bör inte vara äldre än ett år.
Reflex även på cykel
Även som cyklist måste man synas väl i trafiken när det är mörkt ute. Se till att cykeln har reflex och belysning. Reflexen ska vara vit fram, röd bak och orange eller vita på sidorna. Strålkastaren framtill ska vara vit eller gul och röd baktill.
Var får jag tag på reflexer?
Reflex kan köpas på varuhus, apotek och liknande. Dessutom kan man via olika trafiksäkerhetsorganisationer få reflex gratis.
Vid en trafikolycka ska du tänka på följande saker:
Överblicka
- Bilda dig en uppfattning om vad som hänt.
- Ta reda på hur många som är skadade och vem du tror är i störst behov av hjälp.
- Ta befälet och ta hjälp av andra som kommer till platsen.
Larma
Larma SOS på telefonnummer 112. Ge snabb information om:
- vad som hänt
- var det har hänt
- varifrån du ringer
- vem du är
Rädda
Befinner sig någon skadad i livsfarligt läge, till exempel brand, försök flytta den/de skadade till en säker plats.
Varna
Skydda olycksplatsen och sätt ut varningstrianglar.